Spanningsomvormer, Adapter, Reistransformator

Als je een apparaat meeneemt naar een ander land, kijk dan altijd naar de netspanning en de frequentie die in dat land gebruikt wordt. Als dat 220 tot 230 volt en 50 Hz is dan kun je een Nederlands apparaat altijd aansluiten. Is dat zoals in Amerika 110 volt en 60 Hz, kijk dan altijd op het apparaat of het apparaat geschikt is voor 110 volt en 60Hz. Is dat zo, dan kun je het apparaat rechtstreeks in dat land op het licht net aansluiten. is dat niet zo dan heb je een spanningsomvormer nodig.

Een apparaat moet geschikt zijn voor de netspanning waar het aangesloten wordt, anders werkt het niet en kan het kapot gaan. Is een apparaat niet geschikt voor de netspanning die op het stopcontact staat in het land waar je bent, dan biedt een omvormer, adapter of reistransformator uitkomst.

Omvormer, Adapter of Reistransformator

Omvormer 110 volt naar 230 volt 100 Watt

Omvormer 110 volt naar 230 volt 100 Watt

Dit zijn verschillende namen voor het zelfde apparaatje. Een omvormer is een apparaat wat de ene netspanning omzet in een hogere of lagere spanning. Als je bijvoorbeeld naar de V.S. gaat met een apparaat wat alleen op 230 volt werkt, dan heb je een omvormer nodig die de V.S. netspanning van 110 Volt omzet naar 230 volt.

Omgekeerd kan ook. Je komt uit de V.S. naar Nederland met een apparaat wat op 110 Volt werkt en niet op 230 volt aangesloten kan worden. Je hebt dan een omvormer nodig die van 230 volt 110 volt maakt, zodat je het apparaat veilig kunt aansluiten.

Kijk op voor de zekerheid altijd op het apparaat voor welke spanning het geschikt is en vergelijk dat met de netspanning van het land waar je heen gaat. Kijk hier voor in het landen overzicht op deze website. Komt dit niet overeen, dan heb je een spanningsomvormer nodig.

Maximaal vermogen van een omvormer

Omvormer 230 volt naar 115 Volt 1000 Watt

Omvormer 230 volt naar 115 Volt 1000 Watt

Omvormers worden in verschillende vermogens geleverd. Het maximale vermogen wordt aangeven in Watt. Let hier goed op bij aanschaf. Bedenk voor je de omvormer koopt voor welke apparaat je het wilt kunne gebruiken. Kijk dan op het apparaat wat het maximale vermogen is wat het apparaat kan verbruiken. De omvormer moet minimaal dit vermogen kunne leveren. Koop us een omvormer die het zelfde of meer vermogen in Watt kan leveren dan het apparaat wat je er aan wilt sluiten.

Sluit je een apparaat aan wat meer vermogen trekt, dan de omvormer aankan, dan zal de omvormer niet werken en mogelijk defect raken.

Stekker en stopcontact van een omvormer

Vrijwel alle omvormers van 110 naar 230 volt zijn al uitgerust met een V.S. Stekker en Europees stopcontact. Omgekeerd geldt dat ook. Omvormers van 230 volt naar 110 volt zijn uitgerust met een Europese stekker en een V.S. stopcontact. Dit voorkomt dat je de omvormer verkeerd aansluit. Ga je naar een ander land waar de netspanning 110 volt is, dan heb je een reisstekker nodig die in dat land in het stopcontact past en waar je de V.S. steker van je omvormer in kunt stekken.

 

Een stukje natuurkunde

Om door te hebben wat je wel en niet kunt aansluiten in een ander land is, het is handig om een beetje bekend te zijn met elektrische begrippen.

Spanning

Spanning, kun je vergelijken met de druk die er op de waterleiding of een tuinslag staat. Spanning staat tussen de twee polen van een stopcontact. Het wordt dus opgelegd aan het apparaat wat er met een stekker ingestoken wordt. In het engels wordt dit ook wel een push eenheid genoemd. De eenheid voor spanning is Volt

Stroom

Stroom is te vergelijken met de hoeveelheid water die per seconde door een tuinslag stroomt. Hoe dikker de tuinslang hoe meer water er per seconde door kan stromen, bij dezelfde waterdruk. Anders gezegd, hoe dikker de waterleiding hoe minder weerstand het water ondervind. Dit geld ook voor elektriciteit. Hoe minder weerstand hoe groter de stroom die er loopt tussen twee polen, bij dezelfde voltage. De eenheid voor stroom is Ampère.

In dit voorbeeld wordt de hoeveelheid stroom die er loopt dus bepaald door de tuinslag. Bij een elektrisch apparaat wat op het stopcontact is aangesloten wordt, wordt de stroom ook bepaald door het apparaat. Stroom wordt in het engels daarom ook wel een pull eenheid genoemd.

Vermogen

Het volgende belangrijke begrip is vermogen. Vermogen is heel simpel de hoeveelheid energie wat een apparaat verbruikt. Vermogen kun je uitrekenen door de gebruikte spanning en de stroom met elkaar te vermenigvuldigen. De eenheid voor vermogen is Watt.

Vermogen = Spanning x Stroom

Een apparaat wat maar weinig energie verbruikt, heeft dus een laag wattage. Voorbeeld een smartphone lader. Het verbruikte vermogen ligt ergens tussen de 5 en 15 Watt.

Een apparaat wat een veel energie verbruik heeft dus een hoog wattage. Bijvoorbeeld een haardroger. Het verbruikte vermogen ligt ergens tussen de 500 en 2200 Watt.

Gelijkspanning, wisselspanning en frequentie

Gelijkspanning kenen wel allemaal van een batterij of accu. Een batterij heeft een plus pool en een min pool. Als er een apparaat op de batterij aangesloten wordt, stroomt de elektriciteit van de plus pool van de batterij door het apparaat en weer terug naar de min pool van de batterij.

Op een normaal netspanning stopcontact staat altijd wisselspanning. Er is voor wisselspanning gekozen omdat wisselspanning het voordeel heeft dat het eenvoudig naar een hogere of lagere spanning getransformeerd kan worden met behulp van een transformator. Hierdoor is kan het met minder verlies over grote afstanden vervoeren worden, wat een groot economisch voordeel is.

Wisselspanning houdt niets andere in dat de spanning tussen beide aansluitingen in het stop contact ritmisch wisselen. Dan is de ene aansluiting plus en de andere min en een moment later is dit omgedraaid. De snelheid van wisseling per seconde wordt frequentie genoemd en wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). In Nederland is wisselspanning frequentie op een stopcontact 50 Hz in Amerika is dat 60Hz.

Veel apparaten zoals smartphone en laptop laders kunnen goed met zowel 50 als 60 Hz wisselspanning overweg. Kijk op voor de zekerheid altijd op de adapter.