Verenigde Staten van Amerika

Geschiedenis van elektriciteit in de Verenigde staten

De verenigde Staten van Amerika is de bakermat van wisselspanning netwerken. In 1884 emigreerde Nickolas Tesla naar de Verenigde Staten, waar hij zich vestigde als ingenieur. Hij hield zich voornamelijk bezig met het ontwerpen en bouwen van wisselspanning apparaten. In tegenstelling tot Edison was Tesla veel meer een wetenschapper. Tesla had snel door, dat als hij elektriciteit over meer dan een tiental meter wilde transporteren, een lage spanning geen optie was, omdat er teveel verliezen optraden. Hij koos ervoor, om een hogere spanning te gebruiken, waardoor de stroom in de kabel laag bleef en de transport verliezen klein.

Wisselspanning heeft het grote voordeel dat het bij de centrale met een transformator eenvoudig van een lage naar hoge spanning is te transformeren. Daarna kan het met weinig verliezen worden getransporteerd over grote afstanden. Bij de gebruiker wordt het met een transformator weer eenvoudig van een hoge naar lage spanning omgezet. Daarna kan het gebruikt worden om lampen en andere elektrische apparaten van energie te voorzien.

Tesla was een vindingrijk man en heeft als bedenker van de transformator en de wisselspanning inductie motor patent op zijn uitvindingen genomen. Firma Westinghouse heeft licentie genomen op deze patenten en is in de V.S. groot geworden met het produceren van veel elktrische motoren en transformatoren.

Tot de dag van vandaag wordt er bij transport van elektriciteit nog steeds gebruik gemaakt van de techniek, die door Nickolas Tesla aan het einde van de 19e eeuw is bedacht.

Geschiednis van de stekker in de Verenigde Staten

In V.S. wordt nog steeds gebruik gemaakt van de door Harvey Hubbell II in 1896 gepatenteerde stekker met de karakteristieke platte pootjes. Hubbell was in 1888 een bedrijf begonnen voor het vervaardigen van consumenten producten. Er was nog niemand die een goede manier bedacht om een apparaten met het elektriciteit net in huis te verbinden, dus heeft Harvey de stekker bedacht en gepatenteerd die nog steeds in de V.S. gebruikt wordt.

Netspanning in de V.S.

In de tijd van Tesla en Edison aan het einde van de 19e eeuw is er in de V.S. gekozen voor een netspanning van 110 volt. Later is dat verhoogt naar 120 Volt en dat is verder altijd zo gebleven.

Zoals sommigen misschien nog weten, was in Nederland in het verleden de netspanning 127 Volt. In de jaren 60 en 70 zijn veel netten omgebouwd naar de hogere netspanning van 220 volt wisselspanning, om het hogere verbruik aan te kunnen.

In de V.S. begon men in huizen ook steeds meer te worstelen met verschil in netspanning door het hogere verbruik. In de jaren 90 is dit probleem grotendeels opgelost door huizen te voorzien van twee maal 120 Volt. Stopcontacten worden nog steeds aangesloten op eenmaal 120 volt, maar groot verbruikers zoals wasmachines worden op 2 x 120 Volt = 240 volt aangesloten. Hierdoor blijven spanningsfluctuaties binnen de perken.

Stopcontacten in de V.S.

 • Reisstekker nodig? Ja
 • Spanning 120 Volt
 • Frequentie 60 Hz
 • Omvormer / transformator nodig: Voor sommig apparaten

In de V.S. worden twee types stekkers en stopcontacten gebruikt. de type A en B plug, die veel op elkaar lijken.

Welke reisstekker

Zonder aarde

Voor alle apparaten die van het dubbel geïsoleerde type zijn heb je geen randaarde nodig. Je herkent ze aan de platte Euro stekker met twee ronde pennen. Je kunt hiervoor een reisstekker zonder randaarde kopen.

Voorbeelden van apparaten van het dubbel gesoleerde type: laders voor smartphone, tablet of computer.

Met aarde

Als je apparaat voorzien is van een Nederlandse stekker met randaarde, koop dan een reisstekker die ook randaarde heeft. Dit is belangrijk voor het veilige gebruik van het apparaat.

Spanningsomvormer nodig voor de V.S.?

Controleer voordat je op reis gaat of de apparaten die je mee neemt ook op 120 Volt 60 Hz netspanning kunnen werken.

Geen spanningsomvormer nodig

De meeste voedingsadapters voor smartphone’s tablets en computers, zijn geschikt om te werken met een wisselafspanning van 100 – 240 Volgt en een frequentie van 50 – 60 Hz.

Voorbeeld markering op een apparaat wat geschikt is, via een reisstekker, direct in de V.S te gebruiken.

 • Input: AC 100 – 240 Volt, 50 – 60 Hz

Wel spanningsomvormer nodig

Apparaten uit Nederland met een warmte element zoals een haardroger, krultang, waterkoker en koffiezetapparaat zijn vrijwel nooit geschikt voor de netspanning in de V.S. Als je deze perse mee wilt nemen, dan heb je een omvormer of transformator nodig van voldoende vermogen.

Het vermogen van de omvormer moet gelijk of hoger zijn dan het vermogen van het apparaat wat je gebruikt. Een haardroger is al snel 1600 Watt. Als je een omvormer koopt voor deze haardroger, dan moet deze 1600 Watt of meer kunnen leveren.

Voorbeeld van markering op een apparaat, wat niet zonder spanningsomvormermer geschikt is voor gebruik in de V.S.

 • 220 – 230 Volt ~ … Watt

Gasten uit de Verenigde Staten

Gasten uit de V.S. zijn gewend aan 120 Volt en type A en B stopcontacten in de V.S. Hoe kunnen zij hun apparaten in Nederland gebruiken?

 • Reisstekker nodig? Ja
 • Spanning in Nederland 230 volt
 • Frequent in Nederland 50 Hz
 • Omvormer / transformator nodig: Voor sommig apparaten

Spanningsomvormer nodig?

Het is belangrijk dat gasten uit de V.S. controleren of hun apparaten geschikt zijn voor 230 Volt 50 Hz.

Geen spanningsomvormer nodig

De meeset voedingsadapters voor smartphones, tablets en computers, kunnen direct met behulp van een reisstekker in Nederland gebruikt worden.

Voorbeeld van markering op een apparaat, wat direct met een reisstekker, in Nederland gebruikt kan worden.

 • Input: AC 100 – 240 Volt, 50 – 60 Hz

Let op! controleer altijd de op het apparaat aangeven netspanning, voordat het apparaat in het stopcontact wordt gestoken!

Wel spanningsomvormer nodig

Voorbeeld van markering op een apparaat, wat niet direct met een reisstekker in Nederland te gebruiken is.

 • Input: AC 120 Volt, 60 Hz

Voor deze apparaten is een spanningsomvormer nodig. Zonder omvormer raken ze defect.

Dit zijn meestal apparaten met een verwarmingselement, zoals haardroger, water koper etc. Voor deze apparaten is een omvormer / transformator nodig met voldoen vormogen. een omvormer naar 120 Volt heeft meestal een type A stopcontact waar stekkers uit de V.S. direct inpassen een aparte reisstekker is dan niet meer nodig.

Let op een omvormer brengt wel de spanning naar 120 volt maar zet niet de frequentie. Deze blijft 50 Hz. Sommige apparaten uit de V.S. kunnen hier niet mee werken. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing van het apparaat.

Welke reisstekker

Apparaten uit de V.S. worden geleverd met twee soorten stekkers.

Voor apparaten met stekker type A, zonder randaarde kan een reisstekker zonder randaarde gebruikt worden.

Voor apparaten met stekker type B met randaarde altijd een reisstekker die ook van randaarde is voorzien. Dit is belangrijk voor het veilige gebruik van het apparaat.